Sideindhold
Formålet med projektet er at sikre en smidig og omkostningseffektiv gennemførelse af Natura 2000-planer til gavn for landbruget, biodiversiteten, naturværdier og de mennesker, der bor i Natura 2000-områder. Desuden er formålet at mobilisere og uddanne flere relevante myndigheder og rådgivere med henblik på aktivt at inddrage de berørte lodsejere i udarbejdelsen og gennemførelsen af Natura 2000-handleplanerne. Endvidere er formålet at styrke de økologiske forbindelser til omkringliggende naturområder.
I samarbejde med Vejle Kommune udarbejdes en metode, SMART Natura, der på en effektiv og omkostningsoptimal måde vil sikre gennemførelse af Natura 2000-planerne. Metoden skal bygge på øget viden, samarbejde, kommunikation og kompetenceudvikling hos landmænd, kommunale sagsbehandlere og rådgivere, der deltager i projektet. Metoden bygger derudover på frivillige virkemidler samt hensyntagen til landbrugsdriften og brugernes interesser i området. Metoden skal sikre en bedre forståelse mellem deltagerne i projektet, hvilket kan lede til bedre samarbejde om gennemførelsen af Natura 2000-planerne. Der udarbejdes værktøjer i samarbejde med kommunale sagsbehandlere, lokale rådgivere og lodsejere. Gennem et rejsehold afprøves og tilpasses værktøjerne samtidig med, at metoden og resultaterne hurtigt og effektivt spredes ud til kommuner og rådgivere til brug i praksis i andre Natura 2000-områder. Herudover vil der være en del aktiviteter, der kan bidrage til at mobilisere og inspirere andre kommuner og rådgivere.
Effekten af projektet forventes at være, at de enkelte lodsejere kan se de økonomiske og praktiske muligheder i at gennemføre konkrete Natura 2000-handlingsplaner og dermed bidrage til at bevare den biologiske mangfoldighed. Det forventes, at 75 pct. af lodsejerne har opnået en større opmærksomhed på de pågældende emner.
Skematisk oversigt over rådighed og ansvar ved forpagtnings- og græsningsaftaler
Når man skal samarbejde om naturpleje, er det vigtigt at være helt sikker på, hvem der kan søge tilskud, hvem der har ansvar for hvad, og hvem der har økonomiske risiko. Se skemaer med aftaler og ansvar.
Finland skaber variation i naturen ved skattefrihed
Det er overraskende at Finland som har rigtig meget natur forsøger at øge biodiversiteten i Natura 2000 områder med meget skov. De mangler de lysåbne arealer.
Lodsejermøde i Egtved den 19. februar 2014
Den 19. februar 2014 havde Vejle Kommune inviteret til lodsejermøde om pleje af eng- og overdrevsarealer i Egtved Ådal.
Tur til Tyskland viste andre måder at håndtere Natura 2000 på
Den 5. marts 2014 var Smart Natura i Tyskland for at få indblik i Tysklands måde at sikre lodsejerinddragelse til pleje af Natura 2000-områder.
To hold lodsejere gav nye erfaringer til projektet
Smart Natura havde den 21. marts 2014 inviteret lodsejerne fra Grejs Ådal ”hold vest” og ”hold midt” til hver sit møde, hvor Bo Levesen fra Vejle Kommune og landbrugsrådgiver Eja Lund fra LMO holdt oplæg, og svarede på spørgsmål.
Smart Natura i England den 22.-24. april 2014
Smart Natura har besøgt Rivers Trust i England, som arbejder med miljøtiltag sammen med landmændene i og udenfor Natura 2000 områder.
Indvielse af naturplejeprojekter på Runkenbjerg den 20. juni 2014
Ikke mange talere har en udsigt som den viceborgmester Søren Peschardt, landboforeningsformand Nis Hjorth og lodsejer Kaj Winther Hansen havde på Runkenbjerg den 20. juni, da de indviede de smukke arealer i Egtved Ådal.
Ny video: Hvad giver koen?
Videoens budskab er, at god natur med lysåbne arealer kræver en indsats. Specielt afgræsning medvirker til at skabe plads til orkideer og vilde blomster.
Markvandring i Egtved Ådal
Målet med markvandringen var, at lodsejerne skulle lære hinanden at kende, diskutere problemstillinger i forbindelse med afgræsning af naturarealer, og finde frem til områder, hvor der evt. kan etableres et samarbejde
Besøg fra Rivers Trusts i England
Den 29. oktober 2014 havde SMART Natura besøg af en gruppe biologer, embedsmænd og frivillige fra forskellige Rivers Trusts i England. Mange af disse rådgivere arbejder både i og udenfor Natura 2000 områder.
Lodsejermøde på Mølkjær Kro den 1. december 2014
Smart Natura mødtes med 10 lodsejere fra Egtved og Grejs og formand Nis Kristian Hjort fra Vejle-Fredericia Landboforening for at diskutere samarbejde i de 2 Natura 2000-områder.
2014 møder i Smart Natura
Oversigt over de vigtigste møder i Smart Natura i 2014.
Natura 2000-håndbog - Lodsejerdialog og samarbejde
Smart Naturas primære formål er at identificere, udvikle og udbrede nye metoder og værktøjer, der kan sikre samarbejde og frivillige aftaler mellem myndigheder og lodsejere, og som gavner såvel naturen som brugerne og forvalterne af den.